Ötödével esett vissza januárban az építőipar teljesítménye az előző év azonos időszakához képest. Az ok prózai: kevesebb az uniós pénzből finanszírozott beruházás.

Idén januárban az építőipari termelés volumene 20,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi azonos időszakban mérttől – közölte a KSH. A jelentős visszaesés oka elsősorban az uniós projektek kifutása: tavaly év végével le kellett zárni az előző, 2007-2013-as uniós költsvégetési ciklusban Magyarországnak járó támogatásokból finanszírozott beruházásokat. A forrásvesztés elkerülése érdekében a kormány felgyorsította az érintett fejlesztéseket, s ez az utóbbi két évben sok megbízást jelentett az építőiparnak.

Az uniós pénzből finanszírozott megbízások volumene így most csökkent, amely elsősorban azon látszik, hogy legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglakozó vállalkozások termelése mérséklődött januárban éves összevetésben. Az egyéb építmények építése így 28,5 százalékkal csökkent tavaly januárhoz képest, de az épületeké is 12,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. 

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 32,1, az egyéb építményeké 38,5 százalékkal esett vissza. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 2,1 százalékkal mérséklődött.

A megkötött új szerződések volumene 21,8 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 24,7, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 19,6 százalékkal. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, január végén 44,1 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 42,3 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 66,5 százalékkal kisebb volt.