Ahogy az első és a második negyedévben, július–szeptemberben is 1,8 százalékkal nőtt éves összevetésben a GDP az Európai Unióban – tájékoztatott kedden az Eurostat.

A szezonálisan kiigazított adatokon alapuló első becslés szerint az előző három hónaphoz képest 0,4 százalékos volt a növekedés a harmadik negyedévben; ez a mutató az első negyedévben 0,5, a másodikban 0,5 százalék volt.

Az 1,4 százalékos „kiegyensúlyozott” magyar adatahogy a korábbi negyedévekben – megint elmarad a régiós versenytársakétól: Romániában 4,6, Bulgáriában 3,5, Szlovákiában 3,2, Lengyelországban 2,1, Csehországban 1,9 százalékos volt az éves szintű növekedés. Az Eurostatot tájékoztató 21 tagállam mindegyike pozitív év/év adatról számolt be; a magyarországinál gyengébb mutató Lettország (0,7 százalék), Olaszország (0,9 százalék), Franciaország (1,1 százalék), Belgium (1,2 százalék) és Észtország (1,2 százalék) sorában szerepel.

Nincs „negatív” növekedés a negyedév/negyedév oszlopban sem; itt az ütemet Bulgária és Portugália diktálja (0,8 százalékkal), a magyar mutató 0,2 százalék.