Az európai uniós és a magyar költségvetési forrásokból finanszírozott programokról tartott előadást hétfőn Eszéken a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődés Központban (HMOMK) Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Az eszéki magyar főkonzulátus által szervezett összejövetelen magyar és horvát vállalkozók vettek részt, a téma a magyar és horvát határon átnyúló együttműködési esélyek feltárása, a kapcsolatok fejlesztése és a két ország lehetőségeinek minél eredményesebb kiaknázása volt.

Az államtitkár a Drávatáj című helyi magyar televíziónak úgy nyilatkozott: Magyarország és Horvátország évszázadok óta működik együtt, ami jelentős kulturális és gazdasági eredményekhez vezetett az elmúlt évszázadok során. „Jelenleg hatalmas európai uniós források állnak rendelkezésünkre, megfelelő együttműködéssel és összefogással pedig komoly gazdasági és kulturális fejlesztéseket érhetünk el itt a határ mentén, illetve az eszéki főkonzulátus hatáskörébe tartozó településeken és országrészeken.”

Rákossy Balázs beszámolt arról, hogy már felálltak azok az intézmények, amelyek ezeket a pénzeket fel tudják használni, valamint megvannak azok a nemes célok is, amelyek az itt élők életkörülményeit jobbá tudják tenni.

„Gazdaságilag, kulturálisan és politikailag ehhez csak az kell, hogy megfelelő tempóban a megfelelő intézkedéseket végrehajtsuk.” Megfogalmazása szerint vannak ugyan területek, ahol még előrelépés szükséges, de már képesek rá, hogy az itt élő emberek érdekeit megfelelően tudják képviselni, és az ehhez szükséges programokat hozzák tető alá a 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési időszakban. (MTI)