Szerdán szavazta meg az Európai Parlament az élelmiszer-ellenőrzések szigorítását. Az új szabályok az ételek jobb nyomon-követhetőségét, a hamisítás visszaszorítását és a fogyasztói bizalom helyreállítását célozzák.

Az új jogszabály átfogó és hatékony kontrollt kínál az élelmiszerek és takarmányok, az állatorvosi és növény-egészségügyi követelmények, valamint a biotermékek és földrajzi védettséget élvező termékek ellenőrzési rendszerére – olvasható a parlament közleményében.

„A lóhús botrány után a fogyasztók jogosan vetettek fel kérdéseket az élelmiszerlánc integritása kapcsán. Ezek a szabályok most megfelelő eszközöket adnak a hatóságok kezébe a csalások ellen. Biztos vagyok benne, hogy ebben a harcban a megfelelő büntetések jelentik a kulcsot” – mondta Karin Kadenbach (S&D, Ausztria) jelentéstevő.

Az EP és a Tanács közötti megállapodás eredményei:

  • átfogó és hatékony kontroll az egész élelmiszerláncban,
  • be nem jelentett, kockázatalapú ellenőrzések minden szektorban,
  • hatékonyabb fellépés a csalások és megtévesztő gyakorlatok ellen,
  • szabályok a harmadik országokból érkező termékek importjára.

A közelmúlt nagy port kavaró hamisítási botrányai (mint például a lóhús botrány) arra mutattak rá, hogy a hatóságoknak hatékonyabb eszközökkel kell tudnia ellenőrizni az élelmiszer lánc összes tagját. Az új rendelet 16 korábbi vonatkozó jogszabályt fog össze egyetlen szövegbe és gyorsabb vészhelyzeti reagálást tesz lehetővé.

A témához az alábbi magyar képviselők kívántak hozzászólást fűzni:

Jávor Benedek (Zöldek, PM): „Az új szabályozás eredményeképp az élemiszerláncot érintő hatósági ellenőrzés átláthatóbbá, szigorúbbá válik, a fogyasztók nehezebben megtéveszthetőek. A civilek aktív részvételét bejelentővédelmi záradék segíti. Ne hagyjuk, hogy a tagállami mentességek és az alacsony díjak csökkentsék az új szabályozás hatékonyságát, és a fogyasztók ellenőrizetlen, rossz minőségű élelmiszerhez jussanak.”

Szanyi Tibor (S&D, MSZP): „A fogyasztók védelme, és az EU termékek iránti bizalom megőrzése érdekében is szükségesek az ellenőrzések. Azonban az előírások eltérésére építő populista hangok most éppen a vélt vagy valós nyugat- illetve kelet európai élelmiszerek beltartalom-eltérései miatt hangolják a lakosságot tudatosan az unió ellen, amit viszont a Nemzeti Élelmiszer Könyvek harmonizálásával tudunk hatékonyan kezelni.”