Az Európai Unió luxemburgi bíróságához fordult a holland Heineken társaság az Igazi Csíki Sör védjegyének visszavonása érdekében.

A multinacionális sörgyártó a közelmúltban megtámadta az EU Törvényszékén az Igazi Csíki Sörnek nyújtott európai uniós védjegyet – írja a Krónika.

A holland cég az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának azt a határozatát támadja, amellyel e hivatal az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni vállalkozás egyik tulajdonosának javára európai uniós védjegyként bejegyezte a „Csíki Sör” védjegyet.

A Heineken azt szeretné elérni, hogy vonják vissza az Igazi Csíki Sört gyártó cég tulajdonosa számára, a „Csíki Sör” elnevezés használatára megadott uniós védjegyoltalmat. Utóbbival kapcsolatban a marosvásárhelyi táblabíróság februárban a Heinekennek adott igazat, betiltva az Igazi Csíki Sör előállítását és forgalmazását.

A Bruxinfo szakportál cikke szerint a Heineken arra hivatkozik, hogy neki már van egy korábban bejegyzett uniós védjegye és egy korábban bejegyzett román nemzeti védjegye a „CIUC PREMIUM” szómegjelölésre, valamint több korábban bejegyzett román nemzeti védjegye a „CIUC” szómegjelölésre. (Ez utóbbi védjegyek ügyében járt el nemrég a marosvásárhelyi ítélőtábla).

A „CIUC” szó magyar megfelelője a Csík vagy Csíki, és a Heineken szerint a „Csíki Sör” és a „CIUC” szót tartalmazó említett sörvédjegyek közötti hasonlóság olyan nagymértékű, amely a fogyasztók védelme érdekében kizárja a később keletkezett szómegjelölések uniós védjegyként való bejegyzését.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Hódmezővásárhelyen arról beszélt, hogy megvizsgálná a magyar kormány a sörgyárak működésének szabályozását, a nagy cégek és a kisebb magyar szereplők, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások viszonyát azután, ami az Igazi Csíki Sörrel történt. Mint mondta: „egy kiszolgáltatott kis szereplőt igyekszik eltaposni egy multi”.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a napokban bejelentette, az Orbán-kormány a jövőben kész állami támogatást nyújtani majd az Igazi Csíki Sör gyártásához és a kézműves sörök előállításához.

Az Országgyűlés hétfőn kezdheti tárgyalni az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló kormánypárti javaslatot. (A Heineken logójában szerepel a vörös csillag.) Az indítvány benyújtóinak egyike, Semjén Zsolt korábban úgy fogalmazott, Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.