Elérhetővé vált az Európai Szolidaritási Testület adatbázisa az érdeklődő fiataloknak munkát biztosító akkreditált szervezetek számára, hogy kiválaszthassák leendő munkatársaikat, gyakornokaikat vagy önkénteseiket.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint tavasszal több száz, a későbbiekben, az év folyamán pedig több ezer lehetőség várja majd a fiatalokat. „Most, hogy az adatbázisunkat megnyitottuk a szervezetek és közigazgatási szervek számára, egymásra találhatnak a testület tagjai és a szervezetek, és az első európai fiatalok hamarosan megkezdhetik szolidaritási munkájukat” – fogalmazott Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos. 

„Arra bíztatnám a szervezeteket, használják ki a lelkesedést, és biztosítsanak e fiatalok számára annyi munkalehetőséget, amennyi csak lehetséges” – tette hozzá. Marianne Thyssen foglalkoztatáspolitikai biztos azt emelte ki, hogy „a fiatalok végre ténylegesen is tehetnek a pozitív változásokért, és a jövőjük és karrierjük szempontjából felbecsülhetetlen készségekre tehetnek szert”.

Az Európai Szolidaritási Testület online rendszere közvetlen kapcsolatot teremet a szolidaritási tevékenységek iránt érdeklődő fiatalok és a szervezetek között. Regisztrációkor a fiatalok a személyes adataikon kívül megjelölhetik, hogy milyen készségekkel, tapasztalatokkal rendelkeznek, mikor érnek rá és milyen indíttatásból jelentkeztek, illetve feltölthetik önéletrajzukat.

Az Európai Bizottság 2016. december 7-én indította útjára az Európai Szolidaritási Testület elnevezésű kezdeményezést, amelynek keretében 18 és 30 év közötti fiatalok különböző szolidaritási programokban vehetnek részt az Európai Unióban, hozzájárulva ezzel a társadalmi kihívások kezeléséhez.

A résztvevő önkénteseket 2-12 hónapra elhelyezik egy projekt keretében, például az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem, a természeti katasztrófák vagy a migránsok és menekültek befogadásához, támogatásához és integrációjához való hozzájárulás területén. Februári hírek szerint már több mint 20 ezer fiatal regisztrált az oldalon, a bizottság célja, hogy 2020 végéig legalább 100 ezren csatlakozzanak. (MTI)