Koszos ajtók, penészes mennyezet, rozsdás fűrész, illegálisan felhasznált hús, egérürülék a fűszerraktárban – csak néhány a kihágások közül, amelyet a két azonnali hatállyal felfüggesztet Békés megyei húsüzem üzemeltetői elkövettek.

Rövid időn belül két Békés megyei húsüzem működési engedélyét is felfüggesztették a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei – derült ki a Nébih keddi közleményéből

Az egyik, pácolt sonkát, zsírt és töltelékárut előállító létesítményben súlyos higiéniai hiányoságokkal szembesültek az ellenőrök. Az üzem egészét érintő vizsgálat során a szakemberek hatalmas koszt találtak, az ajtók és a hűtőkamra ajtók feketék voltak a szennyezettségtől, a padozat több helyiségben repedezett, a mennyezet pedig penészes volt a folyosón. A meleg vizet szolgáltató gázbojlerek sem működtek, vegyszerek és kéztörlők pedig egyáltalán nem voltak az üzemben, s a higiénia hiánya nemcsak itt volt tetten érhető: a sertések hasításához használt fűrész erősen szennyezett és rozsdás volt.

Az üzem által gyártott húskészítmények és fellelt élelmiszerek közül 5072 kilogramm nem nyomon követhető, illetve lejárt szavatosságú tételt vontak ki a forgalomból és semmisítettek meg a szakemberek. A feltárt hiányosságok miatt a hatóság az egység vágási és élelmiszer-előállító tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette.

Egy másik Békés megyei húskészítmény-előállító létesítményben a higiéniai hiányosságokon túl egérürüléket, valamint a rágcsálófogóban élő és elpusztult egeret is találtak a Nébih szakemberei, emellett 2,6 tonna nem nyomon követhető, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű, valamint penészes terméket vontak ki a forgalomból. A raktár mennyezete penészes, az üzemben lévő berendezési tárgyak piszkosak, helyenként rozsdásak voltak, a fűszerraktárban, a padozaton, a polcokon és a fűszerkimérésre használt eszközökön pedig szintén rágcsálóürüléket találtak.

A felhasználásra szánt belet – az üzemi alaprajz szerint – a hulladéktároló helyiségben tárolták, amelynek padozata szintén nagyon szennyezett volt. A Nébih szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették az egység húskészítmény-előállító tevékenységét. Az üzemek ellen indított eljárások jelenleg is zajlanak, a két üzem több százezer forintos, akár milliós nagyságrendű bírságra számíthat.