A nemzetközi E.ON csoport ultratöltő telepítési programjának keretében Európa 9 országában több mint ezer, 150 kilowattos (kW) ultragyors töltőpont telepítését irányozta elő, a fejlesztési program legelső állomásaként adtak át két töltőberendezést az egyik székesfehérvári Aldi áruház parkolójában.

Az E.ON tájékoztatása szerint 2025 elejéig az Aldival együttműködésben további 14 magyarországi áruháznál fognak 2-2 ultragyors, 300 kilowattos töltőt telepíteni. A töltők a 300 kilowattos teljesítményt megosztva, kétszer 150 kilowattot tudnak biztosítani, így összesen 30 ultragyors töltőn 60 töltőpont áll majd az autósok rendelkezésére.

A vállalat a 260 magyarországi nyilvános elektromosautó-töltője közül 146-ot jelenleg is az Aldival közösen üzemeltet.

Az E.ON az MTI megkeresésére jelezte: 2022-ben egy konzorcium részeként pályázott az Európai Unió által finanszírozott Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) közlekedésfejlesztési felhívására. A CEF2 31,7 millió euró támogatást biztosít a CONNECT-E General és a CONNECT-E Cohesion projektekben a nemzetközi E.ON csoportnak az ultratöltő-telepítésekhez. A CONNECT-E General projekt révén a vállalat Nyugat-Európában telepít, a CONNECT-E Cohesion projekt a cég kelet-európai telepítéseihez biztosít forrást, közte a magyarországi telepítésekhez is. Hozzátették, hogy az utóbbi projektben az E.ON mellett más partnerek is kaptak támogatást.

A 300 kilowatt teljesítményű egyenáramú töltők a leginkább elterjedt 50 kilowattos villámtöltőkhöz képest hatszor gyorsabb töltést tudnak biztosítani, így az arra alkalmas járműveknél megfelelő körülmények esetén akár egy 15 perces bevásárlás alatt is feltölthető a jármű akkumulátora.

Az Aldi Magyarországgal együttműködésben tervezett töltőállomásokon kívül további elektromosautó-töltőpontok létesítésével kapcsolatban az egyeztetések más partnerekkel még folyamatban vannak – közölte az E.ON.

(Forrás: MTI, fotó: E.ON)