Telefonos konferenciát tartottak Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország vezetői a kelet-ukrajnai békeszerződés megvalósításáról – adta hírül szerdán az orosz elnöki hivatal.

A Kreml tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia kormányfővel és Petro Porosenko ukrán államfővel a fegyverkivonásról, helyi választások tartásáról tárgyalt, továbbá arról, hogy különleges státust ajánlanak fel a szakadár területeknek a februári békeszerződés szellemében.

Putyin külön hangsúlyozta, hogy szükség van közvetlen párbeszédre az ukrán kormány és a szakadár területek képviselői között.

A Kreml tudatta, hogy a négy ország külügyminiszterei e hét végén Berlinben folytatják a tárgyalásokat, államfői pedig a tervek szerint október 2-án Párizsban tanácskoznak.

A csődbe jutott minszki tűzszüneti megállapodás után a francia államfő kedden újságíróknak vetette fel először, hogy Párizs készen áll egy újabb tárgyalásra a négyek között – még az ENSZ közgyűlés szeptember 28-ai kezdete előtt, amelyen néhány éves szünet után újra Vlagyimir Putyin vezeti majd az orosz küldöttséget.

A mostani telefonos egyeztetés a francia felvetéssel hozható összefüggésbe.