Ukrajna július 1-től felfüggeszti a földgázvásárlást az orosz Gazpromtól. Kijev nem fogadta el a Gazprom árát a harmadik negyedévre.

Bécsben nem vezettek eredményre a háromoldalú gáztárgyalások kedden Brüsszel, Moszkva és Kijev között, így Ukrajna szerdán közleményben tudatta, hogy július 1-től szünetelteti a vásárlást a Gazpromtól.

A szerdai bejelentést mind az oroszok, mind az ukránok politikai okokkal magyarázták (természetesen nem egyformán), míg az Európai Unió egyelőre hivatalosan nem reagált a döntésre, amelyet egyébként borítékolni lehetett. Moszkva azt is közölte, hogy szerda délben elzárták a gázcsapot, s csak akkor nyitják meg Ukrajnának, ha fizet.

Természetesen vásárolunk földgázt, csak nem az oroszoktól – közölte Vlagyimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter. Részletekről és főleg árakról azonban nem akart beszélni.

A kijevi kormány szerint a Gazprom (a Kreml utasítására) az ukrán válság tavaly tavaszi kirobbanása után kezdett árháborúba. Megszüntette a korábbi baráti árat, ráadásul az ukrán Naftogaznak előre kellett kifizetnie a megrendelt mennyiséget. Kijev ugyanis hónapokig nem kezdte el törleszteni több milliárd dolláros tartozását az oroszoknak.

Az egyeztetésekben az Európai Unió a kezdetektől közvetítő szerepet próbált játszani. Ennek eredményeként állapodtak meg a felek az úgynevezett téli árról, ezer köbméter földgázt 329 dollárért szállítottak tavaly október és 2015. március 31. között.

A Gazprom az idei második negyedévben már 247,17 dollár/1000 köbméter áron szállított, s a harmadik negyedévre ugyanezt az árat szabta meg. Kijev a bécsi tárgyalásokon 200 dolláros árat szeretett volna elérni, Moszkva erről hallani sem akart, s ezúttal az uniós közvetítés sem segített.

Az ukrán energiaügyi miniszter ugyanakkor bejelentette, hogy garantálják az orosz földgáz Európába történő zavartalan szállítását.

A két ország közötti vita nem újkeletű, már a békésebb időkben is jellemző volt. 2009 januárjában például a meg nem állapodás eredménye az volt, hogy napokra teljesen leállt a földgáz szállítása Nyugat- és Közép-Európába.

Kijevben azt is bejelentették, hogy szerdától csak Szlovákián át érkezik az országba importgáz, így a Magyarországon át történő szállítást leállították.

KamaraOnline