Ukrajnával kötendő építőipari kiküldetési megállapodást szorgalmaz a munkaerőhiány csökkentésére az építési vállalkozók szakszövetsége.

A munkaerőpiac nem európai uniós külföldiek előtti megnyitását javasolja a hiányszakmákban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) – tudta meg a Magyar Idők.

A szervezet az építőipar munkaerőhiányára hivatkozva Ukrajnával olyan megállapodás kidolgozását szorgalmazza, amely alapján vállalkozási szerződéses konstrukcióban keleti szomszédunktól éves átlagban akár háromezer főt lehetne kiküldeni Magyarországra átmeneti munkavégzésre.

– A megállapodás alapján a munkavállalással és a magyarországi tartózkodással kapcsolatos különböző engedélyeket egyszerűsített módon szerezhetnék be a szakmunkások – ismertette a részleteket Koji László, az ÉVOSZ elnöke, aki nagyon fontosnak tartja, hogy csak vállalkozási szerződéses formában lehessen alkalmazni a munkavállalókat, kizárva ezzel a munkaerő-kölcsönzés lehetőségét.

Az ukrajnai, illetve kárpátaljai munkáltató által Magyarországra küldött munkavállaló a magyar jogszabályok alapján kiállítandó munkavállalási engedélyt a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül kaphatná meg, egyszerűsített eljárási formában.

Az ÉVOSZ szerint az átmeneti létszámkontingenst más ágazatokra is meg lehetne hirdetni. – Tárgyaltunk az elképzelésről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, amelynek vezetői nyitottak voltak a felvetésre – mondta Koji László, hozzátéve, hogy az iparkamarának a kontingens vállalkozók közötti elosztásában kellene szerepet vállalnia.