Ukrajna volt kormányfője azt állítja, hogy az államfő és a miniszterelnök titkos megállapodást kötött az IMF-fel. Azt ígérték, hogy egy sor megszorító intézkedést vezetnek be.

A parlament háta mögött kötött alkut Petro Porosenko (a fotón) és Volodimir Hrojszman az IMF-fel – állítja Julija Timosenko. A volt miniszterelnök szerint a lakosságot sújtó komoly megszorításokat tartalmazza a dokumentum.

Többek között csökkentenék az orvosok és pedagógusok számát, több szakmában megszüntetnék a korkedvezményes nyugdíjba vonulást, emelnék a gáz és a villany árát.

A parlamenti képviselő, ellenzéki pártvezető nem közölte, hogy honnan származnak az információi. Az ukrán sajtó emlékeztet rá, hogy május 1-től a lakossági gáz árát a duplájára emelték, míg július 1-től a melegvíz-szolgáltatás és a fűtés tarifája nő a jelenlegi kétszeresére.

A napokban fejezte be kijevi vizitálását a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége, amely azt vizsgálta, hogyan haladnak a reformokkal, illetve azok előkészítésével. Az IMF a tényleges, ellenőrizhető lépésekhez kötötte az újabb hitelrészlet folyósítását. Ukrajna hónapok óta vár a soros 1,7 milliárd dolláros részletre.

Az ukrán pénzügyminisztérium cáfolta Timosenko felvetését. Hétfőn azt közölték, hogy még nem készült el a memorandum az IMF-fel folytatott legutóbbi tárgyalási szakaszról.