Két héten belül Oroszország és Ukrajna megállapodhat az orosz importgáz új áráról. Kijevi tervek szerint növelnék a hazai gázkitermelést.

Határidőről határidőre él Ukrajna, már ami az orosz gázimportot illeti. Bár sokan megkongatták a vészharangokat a tél előtt, az ukrajnai gázellátással nem volt probléma, Kijev mindig meg tudott egyezni Moszkvával a gáz árában, igaz, néha az utolsó pillanatban. Brüsszelben néhány napja újabb egyeztetések kezdődtek, hogy a Gazprom milyen áron, mekkora tételben szállítson földgázt az ukránoknak. Kijev örülne, ha legalább a „téli árképzés” maradna, Moszkva ezen emelni akar, a megállapodást most két héten belülre ígérik a tárgyalófelek.

A Gazprom az idei második negyedévben 247 dollár/ezer köbméter áron szállít, az oroszok szerint ez mindenképp baráti ár, ám Kijev lejjebb szorítaná. Az orosz gázfüggőség megszüntetésére egyébként tervet dolgoz ki Ukrajna, amely jelenleg évi 30 milliárd köbméétert importál Oroszországból, miközben a hazai kitermelés 20 milliárd köbméter/év. Szakértői számítások szerint az ukrajnai gázkitermelést évente akár 80 milliárd köbméterre is emelhetnék, ám ehhez évi minimum 10 milliárd dolláros befektetésre lenne szükség. Igaz, a fenti mennyiség kitermelésével Ukrajna nem kényszerülne földgázt vásárolni Oroszországtól. Ukrajna eközben folyamatosan tölti fel földgáz-tározóit, június elején 11,1 milliárd köbméter volt raktáron, amely 3,5 milliárd köbméterrel több az év eleji mennyiségnél.