Kijevben kedden bejelentették: a Gazpromnak két hónap haladékot adnak, hogy felülvizsgálja monopolhelyzetének megváltoztatását az Ukrajnán át történő gázszállításban. Az orosz külügyminiszter szerint nem reményt keltő a helyzet.

Ha valaki véletlenül azt gondolta volna, hogy az Ukrajnán át történő orosz gázszállítás nem szimplán üzleti ügy, hanem kőkemény politikai kérdés, azt helyre tehette az orosz külügyminiszter keddi reagálása. Szergej Lavrov Moszkvában azt mondta, hogy az ukrajnai gáz tranzit egyre kevésbé megoldott, Oroszország nem véletlenül keres jó ideje alternatív megoldást.

Lavrov külön kiemelte, hogy Európának szüksége van az orosz földgázra, ezért is furcsa, hogy Brüsszel mindent elkövetett annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a Déli Áramlat földgázvezeték megépítését. Moszkva immár hivatalosan is bejelentette, hogy eláll a projektől, és a jövőben az Északi Áramlat 2-re koncentrál, még akkor is, ha az Európai Uniónak ez is megfeküdte a gyomrát.

A gázvita az utóbbi napokban különösen kiéleződött Kijev és Moszkva között. Ukrajna előbb bejelentette, hogy a Gazpromtól közel 80 százalékkal több pénzt kér a tranzitért. Ezt követően az ukrán versenyjogi bizottság 3,47 milliárd dollárra büntette a Gazpromot, mondván, az orosz óriás cég visszaél monopolhelyzetével és erőfölényével. A bírság összege szinte centre azonos az ukránok adósságával, amit tavaly december 31-ig kellett volna visszafizetniük Oroszországnak.

A versenyjogi bizottság kedden még egyet csavart a kérdésen azzal a bejelentésével, hogy a Gazprom két hónapot kap a monopolhelyzetével kapcsolatos vita rendezésére. Ha ezt nem teszi meg, elképzelhető, hogy Ukrajna felfüggeszti a gáz tranzitot. Ennek nyilván Brüsszelben sem tapsolnának, ahol tavaly ősz óta nagy erőkkel győzködték a kijevi kormányt, hogy rendezze a tartozását. Ennek hiányában ugyanis Ukrajna technikai államcsődben van 2016. január 1-je óta, igaz, ezt Kijev nem ismeri el.

A felek kölcsönösen bírósági perekkel fenyegetőznek, ebből a szempontból Kijev most mintha orrhossznyival vezetne. Petro Porosenko ukrán államfő ugyanis felkérte Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt, hogy a kormány egy sor gazdasági kérdésben forduljon nemzetközi bírósághoz, amelyben orosz nagyvállalatok elmarasztalását kérik. Hogy ezt pontosan milyen indok alapján lehet megvalósítani, egyelőre nem világos, mindenesetre a minisztériumok gőzerővel dolgoznak az ügyön.