Ukrajnában hiányzik még 1,1 millió tonna szén és legalább 6 milliárd köbméter földgáz ahhoz, hogy az idei tél beköszönte előtt ne kelljen ismét energetikai vészhelyzettől tartani.

Az ukrajnai energetikai helyzetet mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy hétfőn Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök vezetésével válságtanácskozást tartott az iparág vezetői Kijevben.

Intézkedési tervet egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, az elmúlt napokban megjelent adatok azonban azt mutatják, hogy már-már hagyományosan kemény tél elé néz Ukrajna. Ráadásul a gázhelyzet mellett a széntartalékkal is komoly problémák vannak.

A fűtési szezon októberi kezdése előtt az energiaügyi minisztérium adatai szerint 2,5 millió tonna szénre lenne szükség, július 31-ei állás szerint ebből 1,4 milliót raktároztak el. Nem egész két hónap maradt hátra, hogy a szükséges mennyiség a rendelkezésre álljon, szakértők szerint azonban ezt a mennyiséget képtelenség felhalmozni. Főleg azért, mert a bányák termelése majdnem a felére esett vissza. A Donyec-medencéből egyáltalán nem érkezik szén, mivel az ottani megyéket a szakadárok irányítják. Megoldás lehet importszén vásárlása, azonban erről nincsenek hírek.

A gázhelyzet – hagyományosan – nehezen áttekinthető. Ukrajna első számú gázszállítója az orosz Gazprom, azonban a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása óta folyamatosak az árviták. Mivel Kijev több milliárd dollárral tartozik az orosz gázóriásnak, és tartozását csak európai uniós győzködésre törlesztgeti, a Gazprom kizárólag az előre kifizetett mennyiséget volt hajlandó szállítani. Mivel a legutóbbi árcsata nem vezetett eredményre, most éppen nem kap az oroszoktól földgázt Ukrajna, igaz, hivatalosan Kijev függesztette fel az üzletet.

Szeptember vége előtt valószínűtlen, hogy ismét tárgyalóasztalhoz üljön Moszkva, Kijev és Brüsszel, s ha akkor megállapodás is születik, kétséges, hogy lesz-e elég idő a tározók időben történő feltöltésére. Kijevi számítások szerint 19-20 milliárd köbméter gáztartalékkal lehetne nyugodt szívvel nekimenni a télnek, ebből 13 milliárd köbméter áll most rendelkezésre. Ha a Gazprommal nem sikerül megegyezni, nem is lesz elég gáz, függetlenül attól, hogy Ukrajna európai – drágább – megoldásokban gondolkodik.

Bármennyire furcsa, a válság energetikai szempontból megkönnyíti az ukrán kormány helyzetét. Az energiahordozókat faló ipar teljesítménye ugyanis jelentősen visszaesett. Mi kell még? Mondjuk, a tavalyihoz hasonló szokatlanul enyhe tél, s akkor máris reménytelibbek a kilátások. Igaz, a gazdaságpolitikát erre nem célszerű alapozni.