Feleannyi külföldi bor érkezett hazánkba az év első nyolc hónapban, mint egy évvel korábban, így újra nettó exportőrré vált az ország – írja a Magyar Idők.

Az import visszaszorulása az olcsó olasz dömping ellen hozott hazai intézkedéseknek tudható be – mondta el a Magyar Időknek Kiss István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke. Szerinte az adminisztratív akadályok és a földrajzi jelzés nélküli borokra bevezetett literenkénti 30 forintos ellenőrzési díj jótékony hatása érződik a statisztikán.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint bár még mindig a folyó borok tették ki az import nyolcvan százalékát, a legnagyobb visszaesés is épp ezt a kategóriát érintette. Az egy évvel korábbi szinthez képest 64 százalékkal kevesebb lédig bor került az országba.

Az export lassú növekedése folytatódott, a január–augusztusi időszakban mennyiségben egy, értékben öt százalékkal több bort szállítottunk a külpiacokra. A legfontosabb partnereink közt volt Németország, Csehország, Szlovákia és az Egyesült Királyság. Kiss István szerint a következő hónapokban vélhetően tovább nő majd a kivitel, a bővülés mértéke pedig várhatóan néhány százalék körül lesz.