A T-Systems Magyarország tájékoztatása szerint őszre elkészül a vállalat saját költségén a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) továbbfejlesztett, magas színvonalú online jegyértékesítési rendszere, amelynek növelik a teherbírását és a támadásokkal szembeni ellenálló képességét.

A T-Systems Magyarország feladata az volt, hogy könnyen, stabilan használható online jegyrendszert építsen fel a megrendelő által megadott igények szerint.  „Egy rendszer fejlesztése az átadással nem fejeződik be” – írja közleményében a vállalat, hozzátéve: az átadás után a felhasználói tapasztalatokra és visszajelzésekre építve tovább tart a munka. 

Közölték: a rendszernek voltak olyan hiányosságai, amelyek további fejlesztést kívántak; a cég fejlesztőcsapata folyamatosan dolgozik a rendszer továbbfejlesztésén. Úgy fogalmaztak: a szolgáltatás ellen indított támadáshullám következtében néhány napos használat után a BKK-nak fel kellett függesztenie jegy- és bérletwebshopjának működését. 

A szolgáltatás indulása után „három hullámban több típusú és intenzitású támadás” érte a rendszer különböző pontjait. Először még csak kevesen próbálták feltörni a rendszert, de a támadásokhoz IT-szakértelemre volt szükség. A második hullámban szervezetten, „87 különböző IP-címről érkező és még magasabb szakértelmet kívánó” támadások érkeztek. A harmadik hullámban részben külföldi szerverekről érkező támadások mértéke a szolgáltatás működésének leállításához vezetett – olvasható a közleményben.

Azt írták: az „állítólagos adatvédelmi incidensre” tekintettel a T-Systems Magyarország azonnal teljes körű vizsgálatot indított, a belső vizsgálaton felül felkérte az EY nemzetközi tanácsadó céget egy külső, független szakértői vizsgálat lefolytatására. A közleményben idézték Kaszás Zoltánt, a cég vezérigazgatóját is, aki azt mondta, a cél, hogy megerősítsék, ellenállóbbá tegyék az infrastruktúrát, amely „jóval biztonságosabban, többféle fizetési módot lehetővé téve, (…) felhasználóbarát mobilalkalmazással kiegészülve” készül el ősszel. 

Kaszás Zoltán azt is közölte: a tesztelésre a sebezhetőségek feltárására szolgáló, szabályozott technikai platformhoz tartozó, úgynevezett „bug bounty” módszereket is bevetnek. (Ennek lényege, hogy a cég honorálja, ha valaki biztonsági rést vagy bármilyen hibát talál a rendszerben, és azt jelenti.) Tarlós István főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján felszólította a T-Systems német tulajdonosát, hogy a projekt kidolgozójaként és garantálójaként adjon magyarázatot a budapesti e-jegy értékesítési projektjének problémáira.

A BKK július 13-án indította el online jegyértékesítési rendszerét. Sajtóhírek szerint az informatikai rendszer könnyen feltörhető volt, így például a valós árnál sokkal olcsóbban is lehetett jegyet, bérletet venni. A BKK másnap kiadott közleménye szerint a rendszer „sikeres bevezetését és rendeltetésszerű használatát folyamatos informatikai támadással próbálják befolyásolni”. Sajtóhírek szerint múlt csütörtök éjjel a rendőrök előállítottak és gyanúsítottként kihallgattak egy budapesti fiatalt, aki észrevett egy „rést” az online értékesítési rendszerben, tesztelte, majd jelezte is a BKK-nak a hibát. Emiatt több ellenzéki párt tiltakozott. 

A rendszert fejlesztő T-Systems Magyarország szerint kötelességük volt rendőrségi feljelentést tenni. Ugyanakkor megjegyezték: „a BKK és a T-Systems Magyarország vezérigazgatói sajnálattal értesültek arról, hogy a gyanúsított egy fiatal diák, aki a médiában megjelent nyilatkozatai szerint jó szándékkal járt el”. (MTI)