Magyarországon az idei első fél évben több pénzt fektettek a beruházók kereskedelmi ingatlanokba, így irodaházakba, bevásárlóközpontokba és a raktárcsarnokokba, mint tavaly az egész évben összesen.

Az idei első fél évben összesen több mint ötmilliárd eurót fektettek be a közép- és kelet-európai országokban kereskedelmi ingatlanokba (bérbeadás céljára épített irodaházak, raktárcsarnokok, kereskedelmi létesítmények), ez 59 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A várakozások szerint az év második fele is jól alakul majd, a régió minden országa kiválóan teljesít – hívta fel a figyelmet elemzésében a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég.

Az ingatlanbefektetések értéke Magyarországon is jelentősen meghaladta az év eleji várakozásokat, és már a fél év végén átlépte a tavalyi év egészében regisztrált értéket. A fél év során országszerte összesen 734 millió euró értékben cseréltek gazdát jövedelemtermelő kereskedelmi ingatlanok. Ezen felül további 105 millió euró értékben vásároltak egyéb ingatlanokat, döntően meglévő épületeket végfelhasználási céllal, illetve fejlesztési telkeket és jelentős értéknövekedési potenciállal bíró felújítandó épületeket.

Valamennyi szektorban gazdát cseréltek prémium ingatlanok, de a másodlagos termékek iránt is stabil, erős kereslet figyelhető meg, amely az évek óta javuló piaci fundamentumokkal és a befektetők magasabb kockázatvállalási hajlandóságával magyarázatható – közölte a CBRE. A vásárlók között az évek óta aktív hazai ingatlanalapokon kívül egyre jelentősebb súlyt képviselnek az amerikai kockázati tőkebefektetők. Legújabban a főként német intézményi befektetők is aktivizálódtak, de részesedésük a teljes forgalomból még messze elmarad a 2008 előtti szintektől.

A közlemény idézi Andreas Riddert, a CBRE közép- és kelet-európai elnökét, aki szerint a 2016-os év gyorsan közelít a rekord-szintekhez az egész régióban. Némi lassulás ugyan feltételezhető, de a régió iránti érdeklődés erős, a biztos makrogazdasági alapok és az elérhető ingatlanok minősége miatt. A szakember szerint ha a tranzakciós lendület fennmarad, a befektetők vonzó és megvásárolható ingatlanok nélkül maradnak. (MTI)