Változatlan irányáron hirdette meg újra a volt Árhivatal egykori budai székházát az MTESZ felszámolója. A háromezer négyzetméteres, műemlék védett irodaház értéke meghaladja a másfél milliárd forintot.

Ismét meghirdette a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. az egykori Országos Anyag és Árhivatal volt budapesti központját. Az utóbbi több mint hatvan évben a ma már felszámolás alatt álló Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) irodaházaként szolgáló épület Budapesten, a II. kerületi Fő utca 66. alatt található. A Fő utca és a Nagy Imre tér sarkán, a Novotel Budapest Danube szállodával átellenben álló épület 1942-ben építették, az MTESZ-hez az Árhivatal 1948-as megszüntetését követően került. 

Az irodaház harmadik és negyedik emelete, illetve a pinceszint egy része már nincs az MTESZ tulajdonában, a meghirdetett több mint háromezer négyzetméternyi terület azonban így is a hatemeletes irodaház nagy többségét jelenti. A műemlék védett épület irányára ezúttal is 1,57 milliárd forint, az ajánlatokat január 13-ig várja a felszámoló. Pályázatot az adhat be, aki leteszi mellé a 35,7 mililó forintos ajánlati biztosítékot is.

Az MTESZ-t még 1948-ban alapították, negyven műszaki, természettudmányos és gazdasági egyesületet tömörített, közvetve mintegy 70 ezer tag érdekét képviselte. Saját megfogalmazásában: „A Szövetség célja a reálértelmiség szakmai tudományos értékeinek védelme és továbbfejlesztése, az autonóm tagegyesületek közös törekvéseinek szolgálata, közös érdekeik képviselete, a szakmai-tudományos fejlődés előmozdítása, a tudományos műveltség terjesztése és a tudományos eredmények gyakorlatban történő alkalmazásának segítése” – volt.

A kiemelten közhasznú szervezet állami támogatása 2004-ben megszűnt, ezután önfinanszírozóvá vált, a rábízott vagyonnal, vagyonból gazdálkodott. Mint arról korábban beszámoltunk: bár az elmúlt tíz évben közel egymilliárd forint értékben értékesített budapesti és vidéki ingatlanokat, a 2013 végén elindult felszámolás során a hitelezők mintegy kétmilliárd forint értékben jelentettek be követelést a szövetséggel szemben.