A NAV márciustól előre jelzi, hogy hol fog operatív ellenőrzést végezni – hívják fel a figyelmet a Mazars szakemberei.

Az ADÓtraffipax intézményét vélhetően a vállalkozásbarát NAV képének további erősítésére hozták létre, de jelenleg erősen kérdéses, hogy valóban alkalmas lehet-e arra, hogy az önkéntes jogkövető magatartást erősítse. Bár bevezetése „látszatintézkedésnek” tűnhet, a gyakorlatban megvalósuló ellenőrzések majd megmutatják, hogy valóban érdemes-e, és lehet-e hinni az ADÓtraffipax előrejelzésének – olvasható a Mazars friss adóhírlevelében.

De mi is az az ADÓtraffipax?

Az NAV a honlapján közzéteszi azokat az iparágakat és régiókat, ahol az elkövetkezendő pár hétben operatív ellenőrzést végez majd. Az ADÓtraffipaxot a NAV honlapján, a főlapon, a naptár alatti részen találhatjuk meg. Az ADÓtraffipax elsősorban a nyugtaadási kötelezettség teljesítését vizsgáló operatív NAV ellenőrzéseket jelzi előre, de megtalálható alkalmazottak bejelentését, vagy telephelyek bejelentését ellenőrző vizsgálatok előrejelzése is.

Fontos azonban, hogy az ADÓtraffipax nem kizárólagos lista, így gyakorlatilag bármely más területen is lehetnek operatív ellenőrzések. Továbbá nem is rendelkezik kötelező jogi erővel, így elképzelhető az is, hogy az ADÓtraffipax által jelzett egyes területeken egyetlen operatív ellenőrzés sem történik majd. Időközönként azonban érdemes egy gyors pillantást vetni a listára, hiszen hátha olyan területet is érint majd a következő operatív ellenőrzési hullám, ami minket, vagy partnereinket is érint! – javasolják a Mazars szakemberei.

A március 21-i ADÓtraffipax

NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az operatív ellenőrzések helyszíneinek közzétételével szeretné felhívni az adózók figyelmét arra, hogy szabályos bizonylatokat állítsanak ki. A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek NAV ellenőrzések. A 2017/12. heti operatív ellenőrzések tervezett helyszínei Hajdú-Bihar megyében: március 20. (hétfő) Derecske, március 21. (kedd) Ebes, március 22. (szerda) Egyek, március 23. (csütörtök) Sáránd, március 24. (péntek) Debrecen. A NAV szakemberei az operatív ellenőrzésekkor elsősorban azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, a vállalkozások bejelentik-e alkalmazottaikat.

NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága revizorai március 20-tól 24-ig fokozottan ellenőrzik a megye területén a facsemeteárusok, kertészetek, virágárusok bizonylatadási kötelezettségének teljesítését, továbbá az alkalmazottak szabályszerű bejelentését. Ezzel egyidejűleg a taxisoknál is hasonló ellenőrzés várható.

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai március 20-tól 24-ig fokozottan ellenőrzik Fejér megye területén a személyszállítási szolgáltatást végzőket. Az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak a nyugta-, számlaadási kötelezettség teljesítésére.

NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága operatív ellenőrzési osztály adóellenőrei március 20-tól 24-ig tartó időszakban Veszprém Megye egész területén kiemelten ellenőrzik a 2017. 01. 01-től online pénztárgép használatára kötelezett új adózói kört. A online pénztárgép  jogszerű használatával kapcsolatos  és a számla/nyugtaadási kötelezettség teljesítésének vizsgálatán túl  sor kerülhet  az alkalmazottak adóhatósághoz történő bejelentésének szabályszerűségének ellenőrzésére is. Az érintett adózói kör: gépjármű- javítás, karbantartás, gépjárműalkatrész-kiskereskedelem, motorkerékpár, alkatrész kereskedelem, javítás. 

NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai március 22-től – 24-ig az illetékes fővárosi nagyobb piacokon – kiemelten a Lehel piacon – fokozottan ellenőrzi a bizonylatadási kötelezettség teljesítését, valamint az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését.

Március 22-24. között Somogy-megye egész területén a taxi-szolgáltatókat ellenőrzik a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársaiA kiemelt cél az online pénztárgépek használatára újonnan kötelezett szolgáltatók működésének, a pénztárgéppel kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzése.

Zala megyében a NAV munkatársai március 20-ától egy héten keresztül fokozottan ellenőrzik a mezőgazdasági termékek értékesítését üzletekben, faiskoláknál, telephelyeken.  A revizorok elsősorban a bizonylatadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek üzemeltetését vizsgálják.

NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága operatív adóellenőrei 2017. év 12. hetében az alábbi településeken tervezik helyszíni ellenőrzések lefolytatását: március 20. (hétfő) Gyöngyös, március 21. (kedd) Vámosgyörk, március 22. (szerda) Hatvan, Petőfibánya, március 23. (csütörtök) Parád, március 24. (péntek) Eger. 

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága operatív adóellenőrei 2017. év 12. hetében a kiskereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásoknál kiemelten az online pénztárgépekkel kapcsolatos szabályok betartása, a nyugtaadási kötelezettség teljesítése körében végeznek vizsgálatokat.

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai március 22-én, egész nap a Budapest XI. kerületi Fehérvári úti piac területén a nyugta kibocsátási kötelezettség teljesítését ellenőrzik. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak az alkalmazottakkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségek teljesítésére, valamint az online pénztárgépekkel kapcsolatos jogszabályi előírások maradéktalan betartására.

NAV Pest Megyei Adó-és Vámigazgatóságának munkatársai március 23-án, Inárcs településen az online pénztárgépek jogszerű használatával, valamint jövedéki termékek forgalmazásával összefüggő, átfogó teljes települést érintő egész napos ellenőrzéseket végez.