Jövő héten debütál a NAV újabb ügyfélcentrikus-programja, a mentorálás. Az adóhivatal több mint háromezer vállalkozásnak küldi meg az első, legfontosabb adózási tudnivalókról szóló tájékoztatását az adóhivatal – tájékoztatott Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Az állam, a hatóság és az adófizetők is akkor járnak a legjobban, ha a NAV több erőforrást fordíthat a segítségnyújtásra, mint a szankcionálásra. A tapasztalatok szerint gyakorta jelent gondot, hogy a kezdő gazdasági szereplők nem tudják, pontosan mit vár el tőlük a jogrend, ebben segít az adóhivatal új szolgáltatása, a mentorálás.

Az államtitkár elmondta, hogy havonta átlagosan mintegy tízezer vállalkozás kezdi meg a tevékenységét. A NAV mindegyikükkel felveszi a kapcsolatot a megalakulásuktól számított 30 napon belül, és az érintetteknek akár személyre szabott segítséget is nyújt.

A jövő héten küldi meg a hivatal több mint háromezer, 2018. első hetében alakult, kezdő vállalkozásnak a tájékoztatást, amely a kezdeti adókötelezettségről szóló információkat tartalmazza. A fél éves mentor-programban való részvétel ingyenes és igen egyszerű, csak regisztrálni kell. A NAV új szolgáltatását az összes gazdálkodó igénybe veheti. A regisztrációt követően mentoráltak lehetnek a kezdő egyéni vállalkozók, a cégbejegyzésre kötelezett szervezetek, a bíróság által nyilvántartott civil szervezetek, az ügyvédi irodák, valamint az ügyvivő irodák.

Azon túl, hogy az adóhivatal rendszeresen kiscsoportos, interaktív fórumokat tart, a NAV kijelölt szakemberei, a mentorok fél éven keresztül folyamatosan segítik a kezdő vállalkozásokat, akik például a folyószámlával kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphatnak. A folyamatban lévő ügyekben is támogatást nyújthat a mentor, de még a hiánypótlás szakszerű pótlásában is segédkezhet, vagy akár vámügyekben is konkrét tájékoztatás adhat. A hivatal ingyenes szolgáltatását érdemes kihasználni, hiszen a mentor a NAV nyilvántartásában szereplő információk alapján például a bevallás- kitöltésében, vagy javításában is segíthet. (MTI)