A Vidékfejlesztési Program keretében 2016. február 9-én megjelent „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés” című (VP-6-7.4.1.1-16 kódszámú) pályázat felfüggesztéséről döntött az Irányító Hatóság.

A 26,88 milliárd forint keretösszegű pályázatra az önkormányzatok, non-profit szervezetek és egyházi jogi személyek 2016. május 2-tól kezdhették meg pályázataik benyújtását – emlékeztet a Miniszterelnökség közleménye. Az Irányító Hatóság döntése értelmében erre legkésőbb 2016. május 26-án 23 óra 59 percig lesz lehetőségük. (Az eredeti kiírás szerinti záródátum 2018. március 27. volt.) Ezt követően a felhívást – a forráskeret kimerülése miatt – felfüggesztik.

A felhívás három fő célja:

  • az állami vagy önkormányzati funkciót nem magában foglaló közösségi funkciókat ellátó létesítmények energetikai korszerűsítése, illetve a megújuló energiaforrások használata;
  • a vidéki térségek településképét meghatározó épületek külső rekonstrukciója és energetikai korszerűsítése;
  • többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központok létrehozása, fejlesztése.

A forrást Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A kormány a felhívás közzétételekor 670 támogatott kérelemmel számolt.