Napokon belül új diplomáciai lépéseket tesz Ukrajna, hogy visszaszerezze a Krím-félszigetet – jelentette be az ukrán pénzügyminiszter Davosban.

Natalia Jareszko ukrán pénzügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumot használta fel arra, hogy újságírókkal közölje: az utolsó simításokat végzi Kijev azon a diplomáciai terven, amelynek célja a Krím visszaszerzése Oroszországtól.

„Ukrajna egyetlen pillanatig sem mondott le a politikai és gazdasági szempontból egyaránt fontos területről, most eljött az idő, hogy Moszkvát visszavonulásra késztessük” – fogalmazott a miniszter. Szerinte a tárgyalásokon Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió mellett az Egyesült Államoknak is aktívan részt kell vennie, egyfajta genfi békefórum formájában.

Moszkva január 15-én hozta szóba a Krím-kérdést. Mihail Seremet miniszterelnök-helyettes leszögezte: Kijevnek felesleges légvárakat építenie, a Krím Oroszország része marad, mert arról törvényes népszavazáson döntöttek 2014 márciusában. Az ukrán pénzügyminiszter nyilatkozata után csütörtökön Moszkvában Dmitrij Peszkov elnöki szóvívő lakonikusan csak ennyit közölt: „Nem tudom, Kijev miről beszél, egyszerűen nincs Krím-kérdés”.

Közben Kijevben bejelentették azt is, hogy vizsgálat indult a Coca-Cola és a Pepsi ellen a Krím miatt – erről itt olvashat.