Rekordot döntött tavaly a kolozsvári nemzetközi repülőtér: utasforgalma elérte az 1,9 milliót, ami 25 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban rögzített adatot.

David Ciceo, a kolozsvári repülőtér igazgatója idén 2,7–3 milliós forgalomra számít.

„Tavaly rekordot döntöttünk. Az 1,9 millió utas abszolút számokban 400 ezer személyt jelent. Ez a forgalom megerősíti romániai helyzetünket, mi vagyunk az ország második legnagyobb reptere a bukarest-otopeni-i után, de megerősíti európai helyzetünket is, mivel ebben a térségben három nagy légikikötőről beszélnek: Budapest, Kolozsvár és Bukarest” – vont mérleget Ciceo.

A légikikötő 1996-os indulási évében még alig 32 ezer utasuk volt, ez pedig jövőre várhatóan megszázszorozódik – írja a Krónika.

A repülőtéren több intézkedést hoztak a megnövekedett utas szám miatt. Újragondolták a külföldi indulási terminált, két újabb kaput létesítettek az emeleten, idén pedig három új parkolót alakítanak ki repülőgépek számára.

A kolozsvári reptérről jelenleg 46 kül- és belföldi célpont érhető el. Innen szállnak fel, és ide érkeznek a Wizz Air marosvásárhelyi járatai is.