A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. újra átvehette a „Piacvezető” kategória díját az idén immár nyolcadik alkalommal megrendezett Pegazus Díj 2016 díjátadón.

A Pegazus Díj történetében igen ritka, hogy egy cég több alkalommal is piaci szinten élen járó növekedést tudjon elérni. A Terrán 2013 és 2015 között kiemelkedő árbevétel növekedésével érdemelte ki az elismerést, valamint az elért eredmények a 2016-ban már négyszeres MagyarBrands díjas TERRÁN termékek népszerűségének is köszönhetők. A Pegazus Díjjal a kimagasló gazdasági teljesítményt nyújtó magyarországi kis- és középvállalkozásokat díjazzák.

A Terrán ezúttal is a nyugat-magyarországi régió területén, a „Piacvezető” kategóriába került a legnagyobb növekedést nyújtó öt társaság közé. Azok közül a feldolgozóiparban vagy a szolgáltatások területén működő vállalkozások közül választ évente díjazottat a szakmai zsűri, amelyek:

  • az előző években az adott régió többi cégéhez képest a legnagyobb növekedést érték el,
  • magyar többségi tulajdonban vannak,
  • árbevételük az előző évben 500 millió forint felett volt,
  • előző évre vonatkozó EBITDA értékük pozitív volt,
  • legalább öt éve alapították és jelenleg is aktívak,
  • kielégítő likviditással rendelkeznek,
  • működésük átlátható.

A „Piacvezető” és a „Feltörekvő” kategóriákban összesen 30 magyarországi kis- és középvállalatot ismer el díjjal vagy oklevéllel a zsűri. Körükben a legkülönbözőbb iparágak egyaránt megtalálhatók, gép- és berendezésgyártó, élelmiszeripari, illetve informatikai tevékenységet végző társaságok, továbbá biotechnológiával vagy éppen call center szolgáltatásokkal foglalkozó cégek.

A legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozások teljesítményét régiónként – Nyugat-, Közép-, és Kelet-Magyarország – díjazzák.

Mészáros Kálmán a mai Szlovákia területén lévő Negyeden 1920-ban kezdett el betonalapú cserépgyártással foglalkozni, a család 1947-ben a dél-baranyai, régi iparos hagyományokkal rendelkező, mára várossá fejlődött Bólyon telepedett le.

Fia, Mészáros Vilmos vitte tovább a családi tevékenységet. 1997-ben lépett be a vállalkozásba a család harmadik generációja, ezzel egy időben indult el a gyors technológiai fejlődés is. Mára a Terrán Kft. komplett tetőfedési rendszereivel és kiváló minőségű termékeivel Európa egyik legmodernebb betoncserép gyártójává nőtte ki magát.

A családi tradíciókra épülő cégnél alapvető követelmény a kutató-fejlesztő munka és a magas minőség iránti elkötelezettség. A vállalat Magyarországon két (Bólyon, Kunszentmiklóson), Szlovákiában egy gyárat működtet. A cégcsoport 2015-ös árbevétele 8,1 milliárd forint volt, az alkalmazottak száma 208 fő. Horvátországban, Romániában (Erdély), Szlovákiában és Szerbiában vannak leányvállalataik.