Havi két szabad vasárnapot és a hét utolsó napján legfeljebb napi nyolcórás munkavégzést tartalmaz az a törvénymódosító javaslat, amelyet a KDNP az év végéig a parlament elé terjeszt.

– Még idén a parlament elé terjeszti a kisebbik kormánypárt azt a törvényjavaslatot, amely a vasárnapi boltzár eltörlése után történt egyeztetéseink alapján készült. Harrach Péter pártelnök úgy tájékoztatott, a tervezet elemei még változhatnak, azonban biztos, hogy december végéig kezdeményezni fogják a kiskereskedelmi dolgozók érdekében, hogy a jövőben törvény biztosítson havonta két szabad vasárnapot, illetve azt, hogy vasárnaponként ne lehessen nyolc óránál többet dolgozni az áruházakban – közölte a Magyar Időkkel a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Bubenkó Csaba elmondta, óriási a felháborodás a dolgozók körében, akikre azt kényszerítik, hogy november végéig vegyék ki idei szabadságaikat.

Decemberben minden munkaerőre szükség van a létszámhiányos boltokban. Mint mondta, nemcsak egy-egy cégnél, hanem általánosan jellemző ez a gyakorlat. Emiatt aláírásgyűjtést kezdeményeztek, mert úgy érzik, a vállalatok kihasználják, hogy jelenleg semmilyen piacszabályozó intézkedés nem védi a munkavállalókat.

Bubenkó Csaba jelezte: aláírásgyűjtésük arra is irányul, hogy a jövőben december 24-ét is nyilvánítsák a családok ünnepének, s így több százezer munkavállalónak ne kelljen a fogyasztást szolgálnia.