A megállapodás alapján a felek közösen fognak dolgozni az eddigi gazdasági eredmények megőrzéséért a jelenlegi, rendkívüli nehézségekkel teli környezetben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar-Bajor Vegyes Bizottság ülését követően.

A tárcavezető a Melanie Huml bajor európai és nemzetközi ügyekért felelős tárca nélküli miniszterrel közös sajtótájékoztatóján kiemelte: „drámai változások zajlanak mind a globális politikában, mind a globális gazdaság területén, s ilyen helyzetben különösen felértékelődnek a stabil, kiszámítható és megbízható partnerek”. Hozzátette: a német tartományok között Bajorország hazánk elsőszámú kereskedelmi partnere, innen érkezik a második legtöbb beruházás is. A németországi magyar export nagyjából egyharmada Bajorországba irányul, a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly elérte a 15 milliárd eurót.

A magyar kormány hat bajor vállalattal is stratégiai együttműködési megállapodást kötött az elmúlt években – sorolta. Elmondta, „a barát igazán a bajban ismerszik meg”, s a bajor vállalatok a koronavírus-járvány alatt is bizonyították lojalitásukat, ugyanis a nehézségek ellenére 26 cég összesen 28 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre Magyarországon, így hozzájárulva 12 300 munkahely megvédéséhez. Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar-bajor együttműködés mindig is a kölcsönös tiszteletre alapult és a kölcsönös előnyökre irányult, s közös cél az eddigi gazdasági eredmények megóvása a mostani, „rendkívüli nehézségeket tartogató, háborús-inflációs környezetben”. Aláhúzta, hogy Magyarország jelenleg is a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítja Európában, itt a legalacsonyabbak az adók, illetve stabil lábakon áll az energiaellátás.

A találkozón újabb hároméves, 51 pontból álló együttműködési programot írtak alá. A miniszter tájékoztatása szerint ez kiterjed az Andrássy Egyetem közös finanszírozásától kezdődően a Regensburgi Egyetem Magyar Intézetén át a megújuló energiaforrások terén folytatott együttműködésig.

(Forrás: KKM/MTI)