Másfél hónap alatt már a hatodik gyógyszertárat záratta be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Ezúttal a Baranya megyei Egyházaskozáron működő Harmat Patika működését függesztette fel a hatóság.

Az OGYÉI közleménye szerint a patikát március 30-án záratták be, az ideiglenes intézkedés érinti a Bikalon működtetett kézigyógyszertár tevékenységét is. Az intézet hivatalból indított eljárást, a patika szabályszerű működését ellenőrző tiszti főgyógyszerész a gyógyszerforgalmazásra vonatkozó jogszabályok betartását vizsgálta az egyházaskozári patikában, a gyógyszertár ellenőrzése jelenleg is zajlik – írják.

A vizsgálat ideje alatt a Harmat Patika gyógyszerforgalmazási tevékenységet nem végezhet, ezért az OGYÉI ideiglenes intézkedésként felfüggesztette annak tevékenységét. A felfüggesztés időtartama alatt Egyházaskozár és Bikal lakosai a közelükben lévő szászvári Szentháromság Patika és a mágocsi Várda Patika szolgáltatásait vehetik igénybe – közölte az OGYÉI.

Az elmúlt időszakban öt gyógyszertár kereskedelmi tevékenységét függesztette fel az OGYÉI, közülük két budapesti patika a gyanú szerint – egymással összejátszva – a svéd feketepiacon értékesített több tízezer doboznyi, elsősorban nyugtató, szorongásgátló hatóanyagú készítményeket. (MTI)