Az orosz Gazprom szándéknyilatkozatot írt alá az E.On-nal, a Shellel és az OMV-vel egy Európába vezető gázhálózat építéséről.

A szándéknyilatkozatot ma aláírtuk, a részletekről később nyilatkozunk – jelentette be Szentpéterváron Alekszej Miller, a Gazprom elnöke, miután az E.On, a Shell és az OMV képviselőjével kézjeggyel látta el a dokumentumot egy, a Balti-tengeren át Németországig vezető gázvezeték építéséről. Miller közölte, hogy a munkáknál felhasználják majd a 2012 óta üzemelő Északi Áramlat építésének minden tapasztalatát.

Egyelőre részletek nem ismertek, sem az építkezés kezdetéről és befejezéséről, sem a költségeiről. Azt viszont már tudni, hogy a vezeték kapacitása évi 55 milliárd köbméter lenne. A közeljövőben a négy cég közös vállalatot hoz létre a tervezésre és kivitelezésre.

A Gazprom fölgázexportja 2014-ben összesen 191,5 milliárd köbméter volt, ez 12 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A cég Nyugat- és Közép-Európába 146,6 milliárd köbméter gázt szállított tavaly, ami 9 százalékos visszaesés 2013 után. A veszteség enyhítésére az orosz óriás növelte a Törökországba irányuló gázszállítást, ami egy év alatt 2,3 százalékos növekedéssel, 27,3 milliárd köbméter volt a múlt évben. A terv annak a moszkvai elhatározásnak a része, hogy Oroszország 2019 után nem akar Ukrajnán át gázt szállítani Európába. Ezért bár a Gazprom politikai okokból kiszállt a Déli Áramlat építéséből, helyette hozzákezdett a Török Áramlat kivitelezéséhez.