Újabb fényforrásokat vezetnek ki az Európai Unió piacáról, elsősorban a higanyterhelés csökkentése, valamint az energiamegtakarítás ösztönzése érdekében – hívta fel a figyelmet az MEE Világítástechnikai Társaság.

A szervezet ismertette: augusztus 25-től tiltották bizonyos kompakt fénycsövek (CFL) és lineáris fénycsövek (T5 és T8) uniós forgalomba hozatalát a ROHS irányelvek, amelyek korlátozzák 12 veszélyes anyag alkalmazását. A tiltás célja elsősorban a környezet higanyterhelésének csökkentése. Ezeket a fényforrásokat zömmel ipari létesítményekben, irodákban, üzletekben és aluljárókban használják, de előfordulhatnak háztartásokban is.

Szeptember 1-jétől a fényforrásokra és előtétekre vonatkozó 2019-es rendeletek alapján tiltják további fényforrások piacra helyezését. Ez a tiltás érinti az általános és kiemelő világításra szolgáló hálózati feszültségű halogénlámpákat (G9) és a kisfeszültségű halogénlámpákat (G4 és GY6,35) is. A jogalkotó szándéka elsősorban az energiamegtakarítás ösztönzése volt.

A már legyártott, kereskedelmi forgalomba került termékek még szabadon felhasználhatók – jelezte a Világítástechnikai Társaság.

(Forrás: MTI)