A Fitch egy kategóriával feljebb javította Magyarország besorolását. A pénzügyminiszter kijelentette: ma már senki sem tagadhatja, hogy a magyar gazdaság – köszönhetően a magyar emberek munkájának – egyre jobban teljesít és a következő években is növekedhet.

Varga Mihály elmondta: amikor 2011-2012 táján a hitelminősítők alacsonyabb kategóriába sorolták az országot, a kormány már akkor azon a véleményen volt, hogy ezek a döntések önmagukban nem lényegesek és a leminősítéseket felminősítések követik majd. Ezért összpontosítottunk a gazdasági növekedésre, a foglalkoztatás és a bérek emelésére, az államadósság csökkentésére, a költségvetés stabilitásának megteremtésére, illetve az ország külső sérülékenységének mérséklésére – tette hozzá a miniszter.

Mint mondta: ezek nyomán a piac már korábban beárazta a magyar fundamentumok érdemi javulását, a Standard and Poor’s múlt heti döntését követően most a Fitch ismerte el az elért eredményeket, amely így tényleges kategóriaváltásnak tekinthető.

A Fitch elemzése kiemeli, hogy Magyarország komoly eredményeket ért el a sérülékenység mérséklése, a gazdasági növekedés, az államadósság-csökkentés, a devizaarány alacsonyra szorítása és a versenyképesség javítása területén – részletezte a pénzügyminiszter. A szervezet ugyanakkor az esetleges jövőbeli kockázatokra is felhívja a figyelmet, különös tekintettel az uniós növekedés lassulásának jeleire, illetve munkaerő-piacot érintő kihívásokra. Ezeket a kormány időben felismerte, és már megkezdte a gazdaság védelmét célzó intézkedések kidolgozását.

A felminősítések sorozata a magyar emberek és vállalkozások munkájának, valamint a megfelelő gazdaságpolitikának köszönhető – mutatott rá Varga Mihály. Hozzátette: Magyarország előtt fontos évek állnak, a kormány ezért továbbra is olyan intézkedéseket fog hozni, amelyek tovább erősítik a gazdaságot, segítik a gyermeket nevelő családokat és egyben biztosítják az államháztartás egyensúlyát is.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)