Új energiatőzsde alakul, a 2018-tól érvényes új uniós pénzügyi szabályozás alá eső kereskedés az újonnan alapított HUDEX Energiatőzsdére kerül át, míg a spot áram- és gázpiac működtetése a jelenlegi struktúrában folytatódik tovább a HUPX-en, illetve CEEGEX-en.

Az új tőzsdét azért hozza létre a villamos energia szervezett piacot működtető HUPX Zrt., hogy megfeleljen a megváltozott európai uniós szabályrendszernek – közölte a társaság. A közlemény felidézte: a HUPX Zrt. tőzsde alapítása iránti engedélykérelmet nyújtott be a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB). A jegybank április 13-i határozatában engedélyezte a HUDEX Magyar Derivatív Energiatőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság alapítását, amelynek alapján tőzsde létesítésével kapcsolatos tevékenység végezhető.

Az alapítási engedély kiadása után a cégbíróság május 18-án bejegyezte a cégjegyzékbe a HUDEX Zrt.-t, amely megkezdi a felkészülést a tőzsdeként (szabályozott piac) való működésére. Az új szabályozás szerinti kereskedés indulása egy további, az MNB által kiadott működési engedélyhez kötött. A HUDEX Energiatőzsde Zrt. a HUPX csoport támogatásával most azon dolgozik, hogy a működés feltételeinek mindenben meg tudjon felelni a jövő január 3-i határidőre és a szabályozás változásából adódó átmenet gördülékeny legyen – közölték. (MTI)