Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter döntött az önkormányzati tulajdonú óvodai gyermekétkeztetést szolgáló intézmények fejlesztésére, felújítására kiírt egymilliárd forint keretösszegű pályázatokról.

A pályázat legfőbb célja a kapacitásbővítésen túl, a már működő konyhák infrastrukturális fejlesztése, akadálymentesítése, a korszerű táplálkozást segítő technológia kialakítása – mondta el szerdán Cserépfalun Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Utóbbihoz az átlagosnál lényegesen magasabb, eszközbeszerzésre fordítandó támogatás igényelhető, tekintettel a modern táplálkozást segítő költséges eszközökre és gépekre.

Az önkormányzatoknak a beruházás megvalósításával vállalniuk kellett a környezetvédelmi szempontok érvényesítését is a közétkeztetési feladat-ellátás során – mondta az államtitkár.

A rendelkezésre álló 1 milliárd forintos keretösszegből 55 településen a tárca első sorban azokat a beruházásokat támogatta, amelyek szükségességét élelmiszerlánc felügyeleti szerv által kiállított szakvélemény és helyszíni jegyzőkönyv is alátámasztotta.

Előnyben részesültek azon pályázatok, amelyek energetikai korszerűsítés megvalósításával a mindennapi költségek optimalizálását tartották szem előtt.