A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint, csütörtökön 30 nappal meghosszabbították az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-nél (NHB Bank) a betétek és más visszafizetendő források kifizetésére vonatkozó korlátozását.

A jegybank közlése alapján a december 18-án elrendelt korlátozás meghosszabbítását az NHB Bank kedvezőtlen likviditási helyzetének rendezésével indokolta. Amíg az intézkedés hatályban marad továbbra is legfeljebb 7 millió forint vehető föl a hitelintézettől, amely nem vállalhat újabb kötelezettségeket.

Előző határozatában az MNB az NHB Bankhoz felügyeleti biztost rendelt ki és a rendelkezésére álló adatok alapján összesen 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akiket a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA-kártalanítás összegét is meghaladó betéttel. A likviditási helyzet rendezése esetén OBA-kártalanításra esetükben sem lesz szükség – olvasható a közleményben.

Az esettel kapcsolatban az MNB kiemelte, hogy az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, így likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem befolyásolja.

A szóban forgó korlátozásoktól eltekintve az NHB Bank a megszokott rendben végzi napi működését. Továbbá a befektetési szolgáltatási tevékenységében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket a jegybanki intézkedés nem érinti.

(NT)