A 2017. negyedik negyedévi 1,5 százalék után idén január–márciusban 1,4 százalékkal nőtt éves összevetésben a foglalkoztatottság az Európai Unióban – jelentette szerdán az Eurostat.

Az előző negyedévhez képest (szintén szezonálisan kiigazított adat) 0,4 százalékos volt a növekedés.

Az unió statisztikai hivatalának becslése szerint az első negyedévben a foglalkoztatottak száma megközelítette a 238 millió főt, ennél magasabb értéket még sohasem regisztráltak.

Magyarországon az első negyedévben az előző negyedévhez képest 0,7 százalékkal, 2017 első negyedévéhez viszonyítva 2,4 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma.

A negyedév/negyedév adatok közül az 1,9 százalékos román, az év/év adatok közül az 5,3 százalékos máltai ütem a legerőteljesebb.

Éves összevetésben a nemzetgazdasági ágak közül egyedül a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat területén csökkent (2 százalékkal) a foglalkoztatás az EU egészében 2018 első negyedévében. Az iparban 1,0 az építőiparban 1,0, a kereskedelem, szállítás, vendéglátás területén 1,3, az információ-távközlés szektorban 3,0, a pénzügyi szolgáltatásoknál 1,0, az ingatlanpiacon 1,4, a szakmai és kiegészítő szolgáltatások területén 3,0, az állami szférában 1,1, a művészetek és a szórakoztatás világában pedig 1,4 százalékkal volt nagyobb a foglalkoztatottak száma, mint egy évvel korábban.