Fiktív munkaerő-kölcsönző cégek alkalmazásával foglalkoztatta dolgozóit egy somogy megyei vállalkozás – közölte a NAV Somogy Megyei Adóigazgatósága.

Korábban is volt rá példa, hogy különböző magyarországi vállalkozások nem létező munkaerő-kölcsönzők felhasználásával akarják csökkenteni az adó- és járulékfizetési kötelezettségüket. A NAV egy nagyobb mértékű áfa-visszaigénylés miatt indított eljárást a társaság ellen. Mint kiderült, a vállalkozás – amely évek óta foglalkozik közúti áruszállítással – nem rendelkezik saját alkalmazottakkal, munkavállalóit két különböző munkaerő-kölcsönző cégen keresztül foglalkoztatta, ám semmi sem utalt ezen cégek működésére.

A tanúmeghallgatások és bizonyítékok alapján egyértelműen kiderült, hogy a munkavállalók korábban évekig a társaság alkalmazásában álltak, azóta is ugyanazt a munkát végezték, és a korábbi munkáltatójuknak tartoztak felelősséggel – áll a közleményben, amely szerint a vizsgálat után a társaság bejelentette alkalmazottait és fizeti a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterheket.

Jogsértés miatt az adóhatóság 1,4 millió forintot büntetést rótt ki a cégre és visszatartott egy 3 millió forintos áfakiutalást.

KamaraOnline/MTI