A tesztüzemben működő mohácsi vágóhíd februártól a mostani százról százhatvanra emeli dolgozóinak számát – közölte a létesítmény projektidőszak alatti vezérigazgatója.

A vágóhíd január 10-én megkapta működési engedélyét – mondta el Sutka László vezérigazgató. A létesítményben azóta – egyelőre tesztüzemi körülmények között – napi 200-300 sertést vágnak le, termelés folyamatosan emelkedik.

Február második hétben tervezik a csontozó- és csomagolóüzemek terheléses tesztjének indítását. Márciusra már ipari szintű termelést tervez a vágóhíd, ami a teljes kapacitás hatvan százaléka – hangsúlyozta. Március végétől várhatóan elérik a teljes tervezett 550 fős létszámot.

Az MCS Zrt. korábbi tájékoztatása szerint a 2,7 milliárd forintos állami támogatással létesített üzem építési és gépészeti munkáinak költsége meghaladta a 20 milliárd forintot.

Az üzemben belföldi értékesítésre szánt előhűtött tőkehúsrészeket és csomagolt húsokat, valamint távol-keleti exportra szánt fagyasztott húsárút állítanak majd elő.

Évente egymillió sertésnek a legszigorúbb élelmiszer-biztonsági és higiéniai elvárásoknak megfelelő vágását és feldolgozását tervezik. A beruházásból 5 milliárd forint húsipari technológiai fejlesztés, amelynek része a vágó-, csontozó- és csomagolási technológia, illetve az automata logisztikai rendszer.

A költségvetés további része a kiegészítő üzemrészek – köztük a szennyvíztisztító – létrehozásához volt szükséges. A létesítmény a tervek szerint fokozatosan éri el kapacitásának maximumát az év végéig.

A Bonafarm-csoporthoz stratégiai megállapodással kapcsolódó MCS Zrt. jogelődje a 2013 áprilisában alakult MCS Vágóhíd Kft. tulajdonosa a Ho-Me 2000 Kft. A cég 2016. végéig projektcégként a létesítmény építésével foglalkozott, egyéb ipari tevékenysége nem volt, így pozitív eredménye sem – jegyezte meg Sutka László. (MTI)