Újabb 50 sikeres és dinamikusan növekvő magyar vállalattal bővült az immár nyolcadik alkalommal megjelenő BÉT50 kiadványsorozat, ezzel a Budapest Értéktőzsde (BÉT) kis- és középvállalkozói közösségét összefogó „Ötvenek klubja” 400 tagra emelkedett.

A BÉT50 kiadvány célja, hogy felhívja a gazdasági szektor és a nyilvánosság figyelmét a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, nemzetközi szinten is versenyképes, hazai tulajdonú vállalatokra.

A közösség tagjait minden évben a BÉT szakmai partnerével – idén az EY nemzetközi könyvvizsgáló céggel – közösen választja ki, figyelembe véve a vállalatok pénzügyi mutatóit, aktuális piaci helyzetét és jövőképét.

A BET honlapján szereplő adatok szerint az idei kiadványban szereplő félszáz vállalat összesített árbevétele meghaladta a 620 milliárd forintot, az átlagos EBITDA (kamat, értékcsökkenés és adózás előtti eredmény) marzsa a 17 százalékot, a foglalkoztatottak száma pedig a 25 ezret.

A BÉT50 2023-as listáján legnagyobb arányban feldolgozóipari cégek szerepeltek (15), majd kereskedelmi vállalatok (12), és első ízben egy űripari vállalkozás is felkerült.

A társaságok 13 vármegyéből kerültek ki, ezek közül Pest továbbra is az élen áll, 30 vállalattal.

(Forrás: MTI)