Az idei költségvetés módosításával a migránsválság kezelésére a kormány újabb 30 milliárd forintot szán – jelentette be Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára hétfőn az NGM háttértájékoztatóján.

Adorján Richárd elmondta: a módosítás során a rendkívüli kormányzati kiadások költségvetési soron lévő összegét 60 milliárd forinttal, 160 milliárd forintra emelik. Lesz egy 1 milliárd forintos módosítás is a migránsválság kezelésére, ez az összeg gyakorlatilag „vésztartalék” lesz. Az 1 milliárd forintos előirányzat a BM költségvetési fejezetében kap helyet.

A rendkívüli kormányzati intézkedések 100 milliárd forintos keretét a kormány lényegében már átcsoportosította. A 60 milliárd forintos plusz kiadásból 30 milliárd forintot a menekülthelyzet kezelésére fordítanak (idén eddig a kormány erre a célra 30 milliárd forintot költött el), emellett a módosítás révén 30 milliárd forint maradt egyéb rendkívüli kiadásokra.

Az 1 milliárdos költségvetési tétel „Tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások” elnevezéssel fog a BM fejezetében szerepelni. Ha az idei év vége felé esetleg olyan további költségek merülnének fel, amelyek újabb terheket jelentenének, ebből fedezné a kormány a kiadásokat. Ezzel nem kellene a költségvetést majd az év végén ismét a parlamentnek módosítania, mivel ez a tétel felülről nyitott lesz, a kormány saját hatáskörben dönthet majd az esetleges megemeléséről.

Az állam átvállal 47 milliárdnyi MTVA-adósságot

A helyettes államtitkár arról is szólt, hogy a költségvetés módosítása során az állam átvállal a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) 47,2 milliárd forint kötelezettséget, de ez sem az adósságot, sem a hiányt nem növeli, mivel a kormányzati szektoron belüli adósságátvállalás történik majd. Elmondta: ennek során korábbi adósságok átvállalásáról van szó, az MTVA kiadásai idén megnőttek, és eljutottak egy olyan kritikus ponthoz az adósság kamatterhei, amelynek törlesztése már gondot okoz.

Jönnek az uniós pénzek

Adorján Richárd kiemelte: az NGM arra számít, hogy az év utolsó három hónapjában több száz milliárd forint érkezik EU-tól Magyarországra, és az uniós pénzek helyreállítják az idei költségvetés egyensúlyát.

MTI