Romániában újabb egy százalékponttal, 20-ról 19 százalékra csökkent január 1-től az általános forgalmi adó, eltörölték az ipari létesítmények egyszázalékos különadóját, illetve az üzemanyagra három éve kivetett pótlólagos jövedéki adót.

Romániában 2010-ben a gazdasági válság miatt emelték 19-ről 24 százalékra az áfát. Másfél éve arról döntött a bukaresti parlament, hogy két lépcsőben térnek vissza az eredeti szintre. 2016-tól 20 százalékra, 2017. január elsejétől pedig 19 százalékra csökkent az áfa Romániában – írja a Krónika.

Bár a vasárnap életbe lépett adócsökkentéseket még a szociáldemokrata (PSD) Ponta-kormány irányozta elő a 2015 őszén elfogadott adótörvényében, a december 11-ei parlamenti választásokon győztes PSD elnöke, Liviu Dragnea mégis arra próbálta rávenni Dacian Cioloș tisztségben lévő miniszterelnököt, hogy szakértői kormánya sürgősségi rendelettel halassza el ezek január elsejei életbe lépését.

Az Economica.net gazdasági portál számítása szerint az 1 százalékpontos áfacsökkentés 1,8 milliárd lejes bevételkiesést jelent a román költségvetésnek. Az ipari létesítmények különadójából 1,6 milliárd lej, az üzemanyagra kivetett literenként hét eurócentes pótlólagos jövedéki adóból pedig 30 millió lej folyt be az utolsó költségvetési évben.

A kieső adóbevételek a 2017-re várható román GDP 0,42 százalékára rúgnak, olyan körülmények között, amikor – a 2016-ban életbe léptetett 4 százalékpontos áfacsökkentés és a közalkalmazotti béremelések miatt – már a tavalyi költségvetést is 2,95 százalékos GDP-arányos hiánnyal tervezték meg.