A Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjának keretében megjelent a „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című (VP6-6.2.1-16) felhívás.

A felhívás a Vidékfejlesztési Program 6. prioritásához kapcsolódik, amelynek átfogó célja a vidéken élők számára új munkahelyek létrehozása, és ezáltal a vidéki települések élhetőbbé, vonzóbbá tétele. Az intézkedés támogatja a tanyás településeken és vállalkozáshiányos aprófalvas területeken megvalósuló tevékenység-, illetve vállalkozás-fejlesztéseket.

A támogatás fő céljai:

  • a vidéki térségekben a már működő, legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkező mezőgazdasági mikro-vállalkozások nem mezőgazdasági tevékenység indításával történő gazdasági több lábon állásának biztosítása (1. célterület);
  • a vidéki térségekben helyi szükségleteket kiszolgáló szolgáltató mikrovállalkozás indításának előmozdítása (2. célterület).

A tervezett keretösszeg 13,85 milliárd forint, ebből az 1. célterületre 5,54, a 2. célterületre 8,31 milliárd forint jut.

A kormány 1154 támogatott kérelemre számít, az igényelhető támogatás 40 000 eurónak megfelelő forintösszeg 5 évre.

További részletek az alább letölthető felhívásban.