Kötelezővé tenné a Munkástanácsok a munkaügyi tanácsadói és vitarendező szolgálat igénybevételét kollektív munkaügyi viták esetén. Az egyeztetés hétfőn kezdődik.

Új vitarendező mechanizmus kiépítésére tesz javaslatot a Munkástanácsok annak érdekében, hogy a kollektív munkaügyi viták kezelése gyorsabb legyen, emellett kiválthassák az eljárásokat a bíróságoktól.

Palkovics Imre szakszervezeti vezető a Magyar Időknek elmondta: várhatóan a Liga Szakszervezetek is a javaslat mögé áll, emellett munkáltatói körökből is támogatják az elképzelést. A téma a ma kezdődő, a munka törvénykönyvének módosítási javaslatait érintő egyeztetéseken is napirendre kerül.

A munkavállalói, valamint a munkaadói oldal között kialakult, többek között a bértárgyalásokon is előkerülő viták elrendezését hivatott elősegíteni a javasolt vitarendezés. A tervezet szerint a szolgálatot a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter működtetné. A folyamat során az érdekképviseletek úgynevezett egyeztetőbizottságot alakíthatnának.

A vitarendezési fórumon a döntőbíró hozná meg a minden félre érvényes, kötelezően végrehajtandó határozatát. A határozat akkor kötelező, ha a felek vállalják, hogy alávetik magukat az egyeztetői fórum döntésének. A vitarendezésben elfogadott határozat ellen 15 napon belül a bíróságon fellebbezéssel élhetnének a felek.

Panasszal lehetne élni abban az esetben is, ha a határozat a döntőbíró hatáskörén kívül eső ügyre is tartalmaz rendelkezést, de a hatáskörébe tartozó kérdésekre vonatkozó döntések elválaszthatók azoktól, amelyekre annak hatásköre nem terjed ki, az érvénytelenítést csak ez utóbbi rendelkezések vonatkozásában lehet kérni.

Bíróság dönthetne akkor is, ha a döntőbíró személyével kapcsolatos kifogás merül fel, vagy ha a határozat nem felel meg a hatályos jogszabályoknak.

A ma kezdődő egyeztetéseken a munka törvénykönyvének számos pontját megvizsgálják a szociális partnerek. Az egyeztetések célja, hogy a tárgyalások végén átfogó reformot hajthasson végre az Országgyűlés.