A Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-magyarország Operatív Programjának keretében megjelent a „Nem állami szervezetek és társadalmi partnerek munkaerő-piaci szolgáltatásainak támogatása” című (VEKOP-8.1.2-16) felhívás.

A felhívás célja, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) által megvalósított munkaerő-piaci programok keretein belül nyújtott szolgáltatásokat és támogatásokat civil és nonprofit szervezetek által nyújtott szolgáltatásokkal egészítse ki. A felhívás a kormányhivatalok és a civil valamint nonprofit szolgáltató szervezetek együttműködésére épít annak érdekében, hogy személyre szabott szolgáltatásokat biztosítsanak a hátrányos helyzetű munka nélkül lévők számára – olvasható a hivatalos pályázati oldalon.

A szervezetek szolgáltatási programjai kiegészítik a NFSZ megterhelt hivatali kapacitását és erősítik munkaerő-piaci eszközök eredményességét, az álláskeresők egyéni cselekvési tervének hatékony megvalósulását a személyre szabott szolgáltatásokkal. A célcsoport bevonását a szervezetek az álláskeresőként nyilvántartott munkanélküliek tekintetében az NFSZ által az álláskeresőkkel megkötött egyéni cselekvési tervekkel és végrehajtott programokkal összehangoltan, azt kiegészítve végzik, biztosítva a szinergia érvényesülését is – indokolja a kormány a felhívás szükségességét.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1 milliárd forintot, amelyből

  • 470 millió forintot Budapest,
  • 530 millió forintot Pest megye részére különített el a kormány.

A kormány ennek megfelelően két támogatott kérelemmel számol. (A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.)

Mindét részpályázaton magyarországi székhellyel rendelkező civil szervezetek vagy nonprofit gazdasági társaságok nyújthatnak be támogatási kérelmet, ha a bevonni tervezett „résztvevők” száma meghaladja a 4000 főt, akkor kötelezően konzorciumi formában.

További részletek az alább letölthető felhívásban.