Új parkettalakkozó és megmunkáló üzemmel bővítette kecskeméti gyárát a magyar tulajdonú Graboplast, a 640 millió forint összegű beruházás hivatalos átadását kedden tartották.

Az üzem átadásán Kakuszi László, a Graboplast kecskeméti gyárának igazgatója elmondta: a 760 négyzetméteres új gyáregység építésekor infrastruktúrára, épületfejlesztésre 175 millió forintot, míg a technológiai fejlesztésre 465 millió forintot fordítottak. Az üzem kialakításának köszönhetően 50-nel bővült a dolgozói létszám, így jelenleg már 200 munkavállalójuk van.

Az üzemben a parkettakészítés során a korszerű technológia mellett a környezetvédelemre is kiemelt figyelmet fordítanak. A kecskeméti gyárban csak fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa alapanyagot használnak. A termelés felfutását követően mintegy tíz százalékos árbevétel-növekedésre számítanak a kecskeméti üzemben.     

A Graboplast telephelyein 2001 óta összesen több mint 12 milliárd forintot fordított fejlesztésre. A most átadott kecskeméti beruházás pedig része annak a 8,7 milliárd forintból megvalósuló, hároméves fejlesztési programnak, amihez a magyar kormány egyedi kormánydöntés (EKD) keretében hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott – tette hozzá Kakuszi László.

A magyar tulajdonban lévő Graboplast három telephelyen – Győrben, Kecskeméten és Tatabányán – négy gyárral rendelkezik. A közel 700 embert alkalmazó vállalat öt kontinens közel száz országába szállítja termékeit. A vállalat a lakosság számára előállított padlók mellett olyan saját fejlesztésű, speciális padlóburkolatokra koncentrál, mint például a sportban és a járműiparban használt padlók. A győri székhelyű vállalat 2014-ben 17,1 milliárd forint, míg 2015-ben 18 milliárd forint árbevételt ért el. Ennek több mint 90 százaléka exportból származik. (MTI)

Fotó: Ujvári Sándor/MTI