Átadták a Szalai Fafeldolgozó Kft. új, zalalövői üzemcsarnokát. A kizárólag magyarországi tölgyrönkök feldolgozásával padlóburkolatokat gyártó társaság tavaly és idén összesen több mint egymilliárd forintot fordított beruházásokra.

Elkészült a Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. új, zalalövői üzemcsarnoka. Magyarországon csupán 2-3 olyan állami és még további 7-8 magántulajdonú cég van, amely a kitermelt nyers fából magas minőségű és feldolgozottságú padlót képes előállítani, a 25 évvel ezelőtt létrejött zalalövői társaság ezen cégek közé tartozik – mondta a beruházás átadásán Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára.

A magyar gazdaság alapvetően nyersanyagtermelő rendszerben működik, ezért is számít jó példának a zalalövői vállalkozás, amely a hazai és a világpiacra termelve állít elő padlót – fogalmazott az államtitkár. Meglátása szerint éppen ezek a kis cégek azok, amelyek a helyben termelésükkel megalapozzák az ország gazdasági növekedését. A Szalai Kft. termékeinek minőségét jelzi, hogy a Miniszterelnökség számára a budai Várban felújítás alatt lévő karmelita kolostor teljes padlózatát ez a cég készíti – tette hozzá.

Seres Szabolcs, a társaság ügyvezetője beszámolt arról, hogy a tavaly és idén megvalósult beruházásaik értéke meghaladja az egymilliárd forintot. A jelenleg 137 embert, a kapcsolt vállalkozásként működő Edelholz Kft.-vel együtt 186 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás telephelyén két új gyártócsarnok épült, illetve azokat új berendezésekkel szerelték fel, valamint korszerűsítették egyik korábbi épületüket. Az ügyvezető hangsúlyozta: az utóbbi hét évben összesen 2,3 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre Zalalövőn, a beruházásösztönző állami programoknak köszönhetően hat pályázatukkal együttesen közel 500 millió forint támogatást nyertek el.

A cég kizárólag magyarországi tölgyrönköt dolgoz fel késztermékké, tömör és rétegelt padlóburkolatokat gyártanak, amelyeket Magyarországon kívül Nyugat-Európában és a Távol-Keleten értékesítenek. A hulladékból préselt fabrikettet állítanak elő, illetve az üzem hőszükségletét is ebből biztosítják. Legjelentősebb beszállítóik az állami erdőgazdaságok, amelyektől évente 15 ezer köbméter nyers rönköt, valamint 2-2,5 ezer köbméter fűrészárut vásárolnak. Az elmúlt évben több mint 200 ezer négyzetméter fapadlót értékesítettek. 

Pintér Antal, Zalalövő polgármestere (Fidesz-KDNP) arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szalai Kft. cégcsoportja a város legnagyobb helyi adófizetőjének számít. Az elmúlt három évben közel 69 millió forintot fizettek be a város kasszájába, miközben további 20 milliós támogatást nyújtottak sport, kulturális és oktatási célokra. A nyilvános cégadatok szerint a Szalai Kft. tavaly 2,23 milliárd forint árbevétel mellett 550 millió forint adózás előtti nyereséggel zárta a 2016-os évet.

A mintegy kétmillió hektár magyar erdőterületen közel tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki évente – mondta el Bitay Márton Örs. A 22 állami erdészet az ország erdőállományának mintegy felét, egymillió hektárt kezel, felelős gazdálkodásukat a szeptember 1-jén életbe lépett erdőgazdálkodási törvény segíti. Hozzátette azt is, hogy elsősorban az állami erdészetekre hárul a szociális tűzifa biztosításának feladata is. Évente több mint 3 milliárd forint értéket képvisel a 140 ezer köbmétert meghaladó mennyiség. (MTI)