Az Európai Bizottság új cselekvési tervet terjesztett az Európai Parlament és az Európai Tanács elé, mely a 2017–2020-as időszakra fokozott uniós fellépést irányoz elő a kábítószer-használat és a kábítószer-kereskedelem ellen.

Az EU 2013 és 2020 közötti időszakra vonatkozó kábítószer-ellenes stratégiájára, valamint a 2013–2016-os kábítószer elleni cselekvési tervre építve az új terv választ kíván adni az illegális droghasználat és -kereskedelem jelentette új egészségügyi és biztonsági kihívásokra. A kábítószer-ellenes stratégia lényegi szakpolitikai területeit és átfogó témáit megőrizve a bizottság új, prioritást jelentő területeket is azonosított, köztük az új pszichoaktív anyagok nyomon követését és az új kommunikációs technológiák alkalmazását – olvasható a bizottság közleményében.

A becslések szerint az EU polgárai évente több mint 24 milliárd eurót költenek illegális drogokra. Mintegy 88 millióan vannak, akik életük során legalább egyszer kipróbáltak valamilyen illegális drogot. Ezen túlmenően 1,3 millió felnőtt magas kockázatú opioidfogyasztó.

Az elmúlt években új pszichoaktív anyagok váltak könnyen hozzáférhetővé, és ezzel komoly egészségügyi veszélyt jelentenek. Ezzel egyidejűleg az online drogpiac potenciálisan tovább fejlődhet. Az interneten hozzáférhető kábítószerek jelentősen megváltoztatták a kereskedelem bonyolítását. Az új cselekvési terv figyelembe veszi ezeket a megváltozott körülményeket és több, az új kihívásokhoz igazított fellépést is tartalmaz a következő területeken:

  • a kábítószer-kereslet csökkentése,
  • a kábítószer-kínálat csökkentése,
  • a különböző felek bevonásával kialakított koherens szakpolitikai koordináció,
  • nemzetközi együttműködés,
  • kutatás és tájékoztatás.