2016. július elején nyitotta meg kapuit a vendégek előtt Kalocsa – és a kalocsai járás – egyetlen háromcsillagos szállodája, a Pilvax Hotel Kalocsa***.

A beruházás nem egész egy év alatt készült el. A befektető Civis Core Invest Kft. egy 170 éves, romos lakóházat újíttatott fel. A teljes költség 240 millió forint volt, ebből mintegy 170 millió forint az Európai Fejlesztési Alapból származott – tudtuk meg Guzsván Gábor szállodaigazgatótól. A szálloda üzemeltetője a Service4You Hotel Management Company, amely közel 20 szálláshelyen látja el ezt a feladatot.

A 15 szobás szállodában egyszerre 31 fő tud megszállni. Két-két szoba összenyitásával három lakosztály is kialakítható, a földszinten pedig egy akadálymentesített szoba is rendelkezésre áll. A szobák classic, standard és superior minősítésűek, de – mint azt Guzsván Gábor elmondta – a rövid távú cél az, hogy a szálloda a háromcsillagos kategórián belüli legmagasabb, azaz superior minősítéssel rendelkezzen.

A kényelemhez egy finn szauna és saját borpince is hozzájárul, az üzleti turizmust pedig egy 60 főt befogadni képes konferenciaterem támogatja. A szállodától néhány percnyi séta az 1000 éves érseki központ barokk stílusú történelmi belvárosa.

A Pilvax Hotel kihasználja a helyi adottságokat: a vendégeknek kalocsai programokból álló csomagokat is kínál, amelyekben a városi uszoda, a porcelánfestő manufaktúra meglátogatása vagy a városnéző kisvonattal való utazás is szerepel. Guzsván Gábor a távolabbi – de korántsem távoli – célok között említi bor- és pálinkakóstoló túrák, valamint kulturális estek megszervezését. Az utóbbiak a latin zene vagy éppen a jazz rajongóit várják majd egy kellemes kikapcsolódásra.

Bár a szálloda még nem tekint vissza nagy múltra, de már akadnak visszatérő vendégek is. Az egyedi, rugalmas kiszolgálást világlátott vadászok is elismerték. Ez a társaság egyebek mellett arról is nevezetes, hogy tagjai fogyasztották el az első hordó csapolt sört is – számolt be az igazgató. A folytatás sem ad okot aggodalomra, az őszi foglalások kedvezően alakulnak, a szálloda „úton van”, hogy elérje a Guzsván Gábor által kitűzött célt – azaz Kalocsa büszkeségévé váljon.

Miért Pilvax? A kalocsaiak által Simig-háznak nevezett, műemléki védettséget élvező, klasszicista homlokzatú épület 1820 körül épült, a 19. században a Szabó-család birtokában volt. A család egyik jeles tagja, Szabó József Kossuth bizalmasa volt, a szabadságharc alatt pedig fontos feladatot töltött be: ő felügyelte a salétrom beszerzését. De nem csupán a szabadságharc alatt, hanem már előtte is a haladó gondolat híve volt, így – több kalocsai atyafiával együtt – gyakran járt Pesten, és a Pilvax kávéház törzsvendégeként része volt a forradalom előkészítésében is. De az épületet nemcsak ez köti a szabadságharchoz. Itt hunyt el 1866. augusztus 3-án Klauzál Gábor, aki 1848-ban az első felelős magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedés osztályának minisztere volt. A politikus emléktábláját halálának századik évfordulóján avatták fel.