Az építőiparban használatos új típusú gerendatartókat fejleszt a Rutin Kft. és a Betonsped Kft. A két cég 508 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a GINOP-ból, a projekt összköltsége 913 millió forint.

Az új típusú, megnövelt teljesítőképességű gerendatartóknak a tervek szerint acél trapézlemez gerince lesz, és újszerű szerkezeti megoldásokkal állítják elő gazdaságos gyártástechnológiával. A közlemény szerint a két cég az új termékkel erősíteni tudja pozícióját az országos hídépítési szegmensben, valamint az épületekben alkalmazott nagy fesztávú tartók és kiváltó tartók alkalmazása területén is jelentős térnyerésre számítanak. A konzorciumi partnerek két különböző helyszínen dolgoznak a projekt kivitelezésén: a Rutin Kft. Dombóváron, a Betonsped Kft. pedig Tatabányán.

A Rutin Kft.-t 1990-ben Dombóváron alapították, a magántulajdonban lévő vállalat fő profilja különféle acélszerkezetek tervezése, gyártása és szerelése. A társaság az MTI érdeklődésére közölte: a cég a 2015-ös lezárt üzleti évet 3,8 milliárd forint, az előző évet pedig négymilliárd forint árbevétellel zárta. A Rutin Kft. adózott eredménye tavaly több mint 106,6 millió forint volt, ami 149,3 millió forinttal maradt el a cég 2014-es adózott eredményétől.

A Betonsped Kft.-t 1990-ben magyar magánszemélyek alapították. A társaság fontosabb tevékenységei építőipari fővállalkozás keretében ipari üzemek, raktárak, lakóépületek teljes körű megvalósítása. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a cég 2015-ben 3,6 milliárd forint árbevételre tett szert, ami több mint 1,8 milliárd forinttal haladta meg a 2014-es árbevételét. A társaság adózás utáni eredménye 88 millió forint volt, 33,260 millióval több, mint 2014-ben. (MTI)

(Képünk illusztráció)