Egy év alatt elkészült a második Szuezi-csatorna, amelyet csütörtökön adtak át. A munka 8,5 milliárd dollárba került. Az építkezéstől Egyiptom gazdasági fellendülését várják.

A legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette adták át csütörtökön Egyiptomban az új Szuezi-csatornát. Az országban több ezer rendőrt és katonát mozgósítottak, a fővárosban, Kairóban is fegyveresek között tombolt a tömeg az ünnepnappá nyilvánított csütörtökön.

A 35 kilométer hosszú új csatorna nemcsak szimpla építkezés volt, az egyiptomi hatalom az ország gazdasági erejét is demonstrálni akarta, hogy egy év alatt befejezte a gigantikus munkát. A régi csatorna 37 kilométeres szakaszát kiszélesítették, a munka összesen 8,5 milliárd dollárba került. A Vörös- és Földközi-tenger közötti dupla útvonal jelentősen befolyásolhatja az egyiptomi gazdaság teljesítményét.

Az új csatorna kapacitása kezdetben napi 49 hajó áteresztése, 2023-ra napi 97 hajóra akarják növelni. Az éves bevétel 3,2 milliárd egyiptomi fontról 8,5 milliárdra növekedne a következő nyolc évben. Igaz, vannak borúlátó előrejelzések, amelyek szerint a két Szuezi-csatorna kapacitását nem lehet majd kihasználni, főleg az európai kereskedelem visszaesése miatt. Elsősorban az olaj és a cseppfolyósított földgáz vízi úton történő fuvarozásával kapcsolatosak a negatív előrejelzések.

Az ünnepélyes ceremóniára díszvendégnek a francia államfőt, Francois Hollande-ot hívták meg, hálául annak, hogy az 5,6 milliárd dolláros francia-egyiptomi vadászrepülő üzletben az első három gépet Párizs már le is szállította. Moszkvából Vlagyimir Putyin államfőt várták, de ő a kormányfőt, Dmitrij Medvegyevet delegálta. A magyar kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseli.

A Szuezi-csatornát 1869-ben adták át, 1956-ban államosították a Szuezi-csatorna Társaságot. A világ tengeri kereskedelmének 7 százalékát bonyolítják le rajta.