A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) két új szabadalmi kutatási szolgáltatással bővítette a hatósági eljárásait. Az újdonságkutatás és a szabadalmazhatósági véleménnyel kiegészített újdonságkutatás a találmányok, technikai megoldások újdonságára és szabadalmazhatóságára ad választ.

A kutatást gyakorlott szabadalmi elbírálók végzik, a bejelentők ezáltal hatékonyabban vehetik igénybe a nemzetközi szabadalmi rendszert. A megalapozottabb oltalomszerzési döntéshozatalt segítő, angolul igényelhető szolgáltatások alapvetően a visegrádi államok innovációs szereplőit támogatják, de származási országtól függetlenül bárki igénybe veheti azokat.

A VSZI gyorsan, legfeljebb 4 hét alatt eljuttatja az ügyfelekhez a szabadalmi döntést segítő információkat. Az új szolgáltatások nem veszélyeztetik a szabadalom megszerzését, a találmány, annak műszaki megoldása vagy az eljárás titokban marad.

A kormányközi szervként működő VSZI a V4-es szabadalmi együttműködés eredményeképp jött létre. Az intézet a 157 országra kiterjedő Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) alapján nemzetközi kutatási szerv és nemzetközi elővizsgálati szerv. 2016-os alapítása óta több mint 900 szabadalmi bejelentést fogadott, ennek 52 százalékát Lengyelországból, 24 százalékát Magyarországról, 19 százalékát Csehországból, 4 százalékát Szlovákiából. A nemzetközi elővizsgálat iránti kérelmek rangsorát Magyarország vezeti, a 31 esetből 71 százalékkal részesedve.

(Forrás: MTI)